Dieta na włosy - produkty,
które wpływają na wygląd i kondycję kosmyków:
• Cystyna wpływa
na wzrost włosów, niedobór powoduje brak połysku włosów.
Znajduje się w: żółtkach jaj, produktach zbożowych,
zarodkach pszennych, soi, płatkach owsianych, otrębach pszennych.
• Cynk uaktywnia enzymy kontrolujące metabolizm białek które zawierają wiązania dwusiarczkowe potrzebne do budowy włosa. Wpływa także na gospodarkę witaminową witaminy A, a witamina ta ma znaczący wpływ na proces keratynizacji włosów. Długotrwały niedobór powoduje z początku zahamowanie wzrostu, później przerzedzanie się włosów, natomiast w skrajnych przypadkach może doprowadzić do całkowitego wyłysienia. Cynk naturalnie odkłada się we włosach i przy jego braku włosy staja sie słabsze. Znajduje się w: produktach z pełnego zboża, ryżu naturalnym, pszenicy, jęczmieniu, serach żółtych, pestkach dyni, orzechach włoskich, ostrygach, jajkach, sezamie, soczewicy, kokosie, migdałach, kukurydzy, sezamie, ziarnach słonecznika, grzybach, groszku, orzechach nerkowca, fasoli mung.
• Żelazo, a dokładniej jony żelaza są związane z tzw. oddychaniem komórkowym dostarczającym energii komórkom macierzy, dzięki których podziałom i różnicowaniu się powstaje włos. Są też niezbędne dla działania pewnego enzymu wpływającego pośrednio na prawidłowość i częstość podziałów komórek macierzy, co decyduje o prawidłowej budowie i tempie wzrostu włosów. Tak więc jego niedobór może być powodem łysienia. Obfite krwawienia miesiączkowe, okres ciąży i dieta może u kobiet prowadzić do niedoboru żelaza. W takim przypadku włosy stają się cienkie, łamliwe i ulegają przerzedzeniu. Znajduje się w: szpinaku, pestkach dyni, awokado, soi, orzechach włoskich, pokrzywie, życie, morelach, ostrygach, kukurydzy, sezamie, jajkach, natce pietruszki, ziarnach słonecznika, grzybach, groszku, oliwkach, orzechach nerkowca, daktylach, pszenicy, fasoli mung.
• Miedź działa wzmacniająco na włosy. Od miedzi zależy wzrost prawidłowej struktury rogowej włosa. Niedobór miedzi skutkuje np. zbyt małą ilością mostków dwu siarczkowych, które wzmacniają wytrzymałość i sprężystość włosów. W konsekwencji włosy stają się słabe i poskręcane. W przypadku niedoboru miedzi w organizmie dochodzi do zaburzeń w gospodarce żelazem, co jeszcze bardziej może niekorzystnie odbić się na stanie naszych włosów. Niedobór może także prowadzić do odbarwienia i zmian strukturalnych we włosach. Znajduje się w mięsie.
• Magnez potrzebny jest do syntezy białek. Znajduje się w: pestkach dyni, groszku, jabłkach ze skórką, soi, brokułach, prosie, kapuście, melonie, kiwi, fasoli, burakach, owsie, kabaczku, pomidorach, jęczmieniu, kurczaku, życie, orzechach włoskich, morelach, kokosie, migdałach, brukselce, kalafiorze, marchewce, kukurydzy, sezamie, selerze, cebuli, ziarnach słonecznika, grzybach, soczewicy, groszku, orzechach nerkowca, grejpfrucie, pszenicy, sałacie, fasoli mung, brzoskwiniach.
• Cynk uaktywnia enzymy kontrolujące metabolizm białek które zawierają wiązania dwusiarczkowe potrzebne do budowy włosa. Wpływa także na gospodarkę witaminową witaminy A, a witamina ta ma znaczący wpływ na proces keratynizacji włosów. Długotrwały niedobór powoduje z początku zahamowanie wzrostu, później przerzedzanie się włosów, natomiast w skrajnych przypadkach może doprowadzić do całkowitego wyłysienia. Cynk naturalnie odkłada się we włosach i przy jego braku włosy staja sie słabsze. Znajduje się w: produktach z pełnego zboża, ryżu naturalnym, pszenicy, jęczmieniu, serach żółtych, pestkach dyni, orzechach włoskich, ostrygach, jajkach, sezamie, soczewicy, kokosie, migdałach, kukurydzy, sezamie, ziarnach słonecznika, grzybach, groszku, orzechach nerkowca, fasoli mung.
• Żelazo, a dokładniej jony żelaza są związane z tzw. oddychaniem komórkowym dostarczającym energii komórkom macierzy, dzięki których podziałom i różnicowaniu się powstaje włos. Są też niezbędne dla działania pewnego enzymu wpływającego pośrednio na prawidłowość i częstość podziałów komórek macierzy, co decyduje o prawidłowej budowie i tempie wzrostu włosów. Tak więc jego niedobór może być powodem łysienia. Obfite krwawienia miesiączkowe, okres ciąży i dieta może u kobiet prowadzić do niedoboru żelaza. W takim przypadku włosy stają się cienkie, łamliwe i ulegają przerzedzeniu. Znajduje się w: szpinaku, pestkach dyni, awokado, soi, orzechach włoskich, pokrzywie, życie, morelach, ostrygach, kukurydzy, sezamie, jajkach, natce pietruszki, ziarnach słonecznika, grzybach, groszku, oliwkach, orzechach nerkowca, daktylach, pszenicy, fasoli mung.
• Miedź działa wzmacniająco na włosy. Od miedzi zależy wzrost prawidłowej struktury rogowej włosa. Niedobór miedzi skutkuje np. zbyt małą ilością mostków dwu siarczkowych, które wzmacniają wytrzymałość i sprężystość włosów. W konsekwencji włosy stają się słabe i poskręcane. W przypadku niedoboru miedzi w organizmie dochodzi do zaburzeń w gospodarce żelazem, co jeszcze bardziej może niekorzystnie odbić się na stanie naszych włosów. Niedobór może także prowadzić do odbarwienia i zmian strukturalnych we włosach. Znajduje się w mięsie.
• Magnez potrzebny jest do syntezy białek. Znajduje się w: pestkach dyni, groszku, jabłkach ze skórką, soi, brokułach, prosie, kapuście, melonie, kiwi, fasoli, burakach, owsie, kabaczku, pomidorach, jęczmieniu, kurczaku, życie, orzechach włoskich, morelach, kokosie, migdałach, brukselce, kalafiorze, marchewce, kukurydzy, sezamie, selerze, cebuli, ziarnach słonecznika, grzybach, soczewicy, groszku, orzechach nerkowca, grejpfrucie, pszenicy, sałacie, fasoli mung, brzoskwiniach.
Korzystnie na stan włosów wpływa także beta-karoten,
którego dostarczają, m.in. żółte, pomarańczowe, czerwone owoce i warzywa
(marchew, papryka, jabłko, brzoskwinia).
Dieta na włosy, bogata w wyżej wymienione produkty, powinna być uzupełniona
piciem herbatek ziołowych z pokrzywy lub skrzypu. Nie wszyscy
lubią ich smak, jednak wszystko jest kwestią przyzwyczajenia, a właściwości
herbatek są naprawdę zbawienne :).
Ważne aby składniki odżywcze były dostarczane regularnie bo nasz
organizm nie ma możliwości ich magazynowania!
Efekt nie pojawi się od razu, ale warto poczekać :).
źródła : mamzdrowie.pl
pieknewlosy.pl
nie mam problemu z włosami na szczęscie :)
OdpowiedzUsuńmam bujne i długie włosy - chciałbym by były troszkę rzadsze ;/
Nasz organizm to nie tylko włosy ;) Będzie on na pewno wdzięczny za bogactwo minerałów i witamin dostarczanych przez jedzenie.
UsuńCo do gęstości włosów, cieniowanie będzie dobrym rozwiązaniem
Anomalia
Musze sobie koniecznie wymyślić jakąś dietę na zdrowe włosy bo kiepsko się odżywiam..
OdpowiedzUsuńja przede wszystkim zwracam uwagę na spożycie żelaza :)
OdpowiedzUsuńszkoda,ze tak marnie sie odżywiam;d
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,zapraszam!;)
kurcze, ciężko mi tak patrzeć czasem na to co jem, szczególnie na studiach :d
OdpowiedzUsuńMy od października przechodzimy na tryb studencki ;)
UsuńAnomalia
Ciężko zmobilizować się do właściwej diety...
OdpowiedzUsuńPowinnam spróbować! ;>
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie, na rozdanie ♥
najprawdziwsza prawda!:) by mieć zadbane włosy trzeba się troszczyć nie tylko od zewnątrz!:) sama staram się wzbogacać swoje menu w wartościowe produkty, ostatecznie dokarmiając się tabletkami, np. cynk w tabletkach o boskim smaku malinowym:)))
OdpowiedzUsuń