Jagody goji
Moje najnowsze odkrycie. Uznane za najzdrowszy owoc świata. Czemu? Zawierają 6 podstawowych witamin, 18 aminokwasów oraz całą gamę witamin i minerałów. Poczynając od witaminy C, B przez wapń, żelazo, cynk, betakaroten na potasie skończywszy. Już zaledwie 50g zawiera 100% zapotrzebowania na witaminę C! Wymieniać mogłabym jeszcze naprawdę długo.. Idealnie nadaje się jako dodatek do owsianki, koktajlu czy we własnej mieszance studenckiej :) Koniecznie spróbujcie!Kiełki
Wiele osób uważa,
że kiełki są o wiele bogatszym źródłem witamin i minerałów od
wszystkich warzyw. Dzieje się tak, ze względu na fakt, że kiełki to
zaledwie nasiona roślin, dlatego są istnym magazynem witaminowym dla
przyszłej rośliny. To właśnie z nasiona czerpie ona nienasycone kwasy
tłuszczowe oraz wszelkie mikro- i makroelementy. Ze swojej strony
polecam kiełki lucerny, są najsmaczniejsze na kanapkach :)
Nasiona chia
Dowiedziałam się o nich przypadkiem czytając ogromny plakat reklamowy w piekarni czekając w długiej świątecznej kolejce. Niestety po dziś dzień nie znalazłam ich w żadnym sklepie, wiecie może gdzie mogę je znaleźć? Co jest w nich takiego niezwykłego? Po pierwsze:
Znana
była jako pokarm dla biegaczy; używano jej jako pożywienia
wysokoenergetycznego już za czasów Azteków. Wiadomo, że wojownicy
Azteccy w czasie konkwisty przeżywali na jej nasionach. Indianie z
południowego-zachodniego Meksyku mogli spożywać zaledwie 1 łyżeczkę na
dzień i maszerować 24 godziny.
Hey, just looking around some blogs, seems a pretty nice platform you are using. Im currently using Wordpress for a few of my sites but looking to change one of them over to a platform similar to yours as a trial run. Anything in particular you would recommend about it?
OdpowiedzUsuńjeux de aventure
Hej, nasiona CHIA mozna kupić na www.dargaju.pl :) Ostatnio pisała o nich Ania na www.hpba.pl Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNasiona Chia znalazłam w jednym ze sklepów ze zdrową żywnością we Wrocławiu, jednak 30 zł za małą paczuszkę to dla mnie przegięcie :c
UsuńAnomalia
Chia mam, ale po kilku miesiącach stosowania doszłam do wniosku, że są jedynie lepiej rozreklamowane od naszego starego, dobrego siemienia, i... 10 razy droższe ;) W tym tygodniu kupiłam swoją pierwszą paczuszkę goji, jestem ciekawa, czy urodzi się z tego nowa miłość. Muszę wstawić nowe kiełki! :)
OdpowiedzUsuńMiałam też okazję pierwszy raz w życiu skosztować orzechów makadamia i są zabójczo pyszne! Jeszcze lepsze od brazylijskich. Mniam. :)
Często spotykam się właśnie z opinią, że siemię lniane to taka tańsza wersja nasion chia ;) Ostatnio wpadłam na orzechy brazylijskie na hali targowej we Wrocławiu i niestety mnie nie porwały.. Otwarcie kocham za to nerkowce! :)
UsuńAnomalia
O nasionach Chia słyszę pierwszy raz w życiu, jestem strasznie ich ciekawa! :) Jagody goji - słyszałam już nie raz, nie raz też widziałam w sklepie, ale jeszcze nigdy nie kupiłam. Mam zamiar jednak to zmienić zaraz po Nowym Roku :) Co do kiełek to regularnie kupuję. Szukając idealnego sposobu na ich samodzielne hodowanie. Nie wiem co robię źle, ale zazwyczaj mi gniją, kiedy próbuję je sama wyhodować... Może w końcu uda mi się to i będę się cieszyć ciągle świeżymi kiełkami <3
OdpowiedzUsuńMi też czasami gniły w kiełkownicy i.. zaczęłam hodować w słoiku. Zalewam nasiona wodą i zostawiam na noc. Potem przez kilka dni codziennie rano i wieczorem płuczę je w tym słoiku (kilkakrotnie). Górę słoika przykrywam ręcznikiem papierowym lub tetrą i oplatam gumką. Ot, cała filozofia. Szklany słoik się ładnie domywa, a plastikowe rowki w kiełkownicy niekoniecznie. W dodatku w mojej (a niby była dobra), często nie działały zaworki i nasionka topiły się w wodzie.Słoik rządzi!
UsuńChyba ze mnie marna ogrodniczka, bo moje też zgniły w słoiku :/ A tak się napaliłam na domową hodowlę :c Może następnym razem się uda ;)
UsuńAnomalia
niczego jeszcze nie jadłam z tego zestawienia. Muszę spróbować kiełków :)
OdpowiedzUsuńJem jagody goji, bo są zdrowe, chociaż niezbyt mi smakują nawet z jogurtem:P
OdpowiedzUsuńJa właśnie dzięki nim przekonałam się do suszonych owoców. Kiedyś uważałam, że ich nie lubię, bo nie smakują mi rodzynki. Teraz za to zajadam się suszonymi śliwkami i morelami ;) Jagody zawsze dodaję do koktajli i owsianki ;)
UsuńAnomalia
Jagody goji niezbyt mi smakują, za to bardzo lubię kiełki rzodkiewki na kanapkach :) O nasionach chia słyszę pierwszy raz.
OdpowiedzUsuń